Kruiden

Kruiden bepalen de smaak van een gerecht. Het is dan ook van belang om de beste kruiden of kruidenmelanges toe te passen.
Bovendien zitten (verse) kuiden boordevol vitaminen en antioxidanten en minimaliseren ze het gebruik van zout.
Als je er wat meer over te weten wilt komen moet je maar eens googelen op: 'zijn kruiden gezond'. Je vindt dan diverse websites die de werking van verschillende kruiden uitleggen.

groene-peper-1900.jpg

Verse, gedroogde of ingevroren kruiden

Gedroogde kruiden zijn meestal iets sterker van smaak dan verse kruiden. Daar kan je rekening mee houden in het aanpassen van de receptuur als vers of gedroogd niet voorhanden is.
Je kunt natuurlijk ook heel goed je eigen geteelde kruiden drogen of invriezen. Een goede uitleg van de verschillende methodes om kruiden te bewaren vindt je onder onderstaande knop.

Lees meer

 

In plaats van fricandeau kan dit gerecht natuurlijk ook worden gemaakt met varkenshaas. Zorg in beide gevallen ervoor dat het vlees rosé blijft.

Ingredienten

1 varkensfricandeau (ong. 400 gr)
(versgemalen) peper en zout naar smaak
1 rode peper
2 el sojasaus
2 el gembersiroop
2 el tomatenketchup
1 el witte wijnazijn
2 el olijfolie
1 el sesamzaad
300 gr basmatirijst
een beetje plantaardige olie

Bereiden

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Ondertussen sesamzaad in droge koekenpan licht roosteren.
Peper wassen, halveren en zaadjes verwijderen. Peper in reepjes snijden.
Fricandeau halveren en in plakjes snijden. Vlees bestrooien met peper en zout. Vlees samen met peperreepjes, sojasaus en gembersiroop in schaal doen. Goed mengen.

In koekenpan olijfolie verhitten en plakjes vlees snel bruinbakken. Vlees uit de pan nemen en in aluminiumfolie warm houden. In achtergebleven bakvet de rest van het marinadesausje, de tomatenkechup en de wijnazijn toevoegen. Eventueel aanvullen met water tot een mooie saus ontstaat.

Serveren:
Een klein schaaltje licht invetten met olie en volscheppen met de gare rijst. Op bord omkeren en uitschudden zodat een mooi timbaaltje wordt gevormd. Dit voor elk bord doen.

Het vlees verdelen over de borden en met een beetje saus overgieten. Bestrooien met het seamzaad. De rest van de saus apart serveren.