Baileys (34 AV%), koffie

Ingrediënten voor 1 liter
  • 250 gram suiker
  • 600 ml whisky
  • 400 ml slagroom
  • 5 zakjes vanillesuiker
  • 50 gram gemalen koffie
  • 5 gram cacao
Bereiding

Laat de koffie en de cacao 30 minuten macereren in whskey, daarna filteren en vanillesuiker, slagroom, whisky en suiker toevoegen. Goed roeren tot de suiker is opgelost, niet kloppen (!).
Deze likeur kan direct geserveerd worden, maar een paar weken laten staan, geeft een veel vollere smaak.

Beukenblad Bitter (28 AV%), bitter

INGREDIËNTEN VOOR 1 LITER
  • 20 stuks oude en jonge beukenblaadjes (van vorig en dit jaar)
  • 500 ml brandewijn van 28 AV%
  • 50 gram suiker
Bereiding

Spoel de beukenblaadjes af en doe ze in een pot.  Giet er de 250 ml brandewijn op, de blaadjes moeten onderstaan. Laat enkele weken macereren. Filter.
Doe de suiker en de overige brandewijn erbij. (Houd u van zoet doe er wat meer suiker bij anders wat minder.) Regelmatig schudden. Als de suiker is opgelost kan de likeur worden gebotteld.

Brasilio (23 AV%), koffie

Ingrediënten voor 1 liter
  • 110 ml sterke verse espresso
  • 1 schil van een citroen (alleen het geel)
  • 2 cm van een opengesneden vanillepeul
  • 280 ml alcohol van 80 AV%
  • 175 gram suiker
  • ± 480 ml water, aanvullen tot 1 liter
Bereiding

Macereer de espresso, de citroenschil, de vanille en 50 ml van de alcohol gedurende een week in een afgesloten bokaal. Kook na een week het water en los hier de suiker in op, laat het afkoelen en voeg dit met de rest van de alcohol aan het koffie-alcoholmengsel toe. Laat dit weer een week staan, doch schud de bokaal met inhoud eenmaal per dag flink. Filtreer de inhoud daarna door een kaasdoek en papierfilter. Hierna bottelen en indien nodig aanvullen met water tot een liter. Laat nog twee maanden rijpen en u hebt een prima after diner digestief.

Limoncello (origineel Italiaans recept)

Ingrediënten voor 1 liter
  • 1 kg citroenen
  • 1 ltr alcohol 80%
  • 1 kg suiker
  • 1 ltr water
Bereiding

Citroenen dun schillen (zonder wit). De schil in de alcohol doen en 15-18 dagen macereren.
De suiker oplossen in het water en af laten koelen.
De schillen uit de alcohol halen. Alcohol mengen met suikerwater.

Mode 'Tia Maria' (31,5 AV%), koffie

Ingrediënten voor 1 liter
  • 100 gram versgemalen koffie
  • 275 gram suiker
  • 15 ml glycerine
  • 250 ml alcohol van 80 AV%
  • 230 ml rum van 40 AV%
  • ± 300 ml water, aanvullen tot 1 liter
  • 1 vanillepeul opengesneden
Bereiding

Zet een verse sterke koffie en voeg de voorgeschreven hoeveelheid water kokend toe aan het filter. Los vervolgens de suiker op door middel van roeren in de koffie en voeg de glycerine toe. Zodra de zoete koffie is afgekoeld kan deze worden toegevoegd aan de alcohol en rum. Vul indien nodig aan met water tot een liter en doe dan een opengesneden vanillepeul in de likeur. Na vier dagen de peul verwijderen. Sluit de fles met de likeur goed af en gun drie maanden rijpingstijd.

Sinaasappellikeur 'mode Cointreau' (35 AV%), citrus

Ingrediënten voor 1 liter
  • schil van 2 sinaasappels (geen wit)
  • 100 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 400 ml alcohol van 80 AV%
  • 160 ml suikersiroop 86% (zie recept)
  • ± 300 ml water, aanvullen tot 1 liter
Bereiding

Doe alle ingrediënten, behalve de suikersiroop, in een glazen bokaal en sluit hem goed af. Laat de inhoud een week lang macereren en filtreer dan door papier. Voeg de suikersiroop toe. Laat nog 4 weken staan.